ÖSYM Başkanı Prof. Demir, basına verilen kitapçıktaki soruların bir şifreyle çözülebildiğini söyledi fakat aynı yöntemle iki aday kitapçığında 23’er sorunun doğru yanıtları bulundu
İSTANBUL Milliyet
İŞTE O FORMÜL
Kural 1: A, B, C, D, E şıklarının altına seçenekler soldan sağa doğru küçükten büyüğe sıralanıyor. Aynı rakam çakışırsa yani alt alta gelirse doğru yanıt o şık oluyor.
Kural 2: Küçükten büyüğe sıralamada çakışma yoksa, şıklar sondan başa doğru kaydırılıyor. Yani E seçeneği A seçeneğinin yerine, A seçeneği B seçeneğinin yerine gelecek şekilde sıralanıyor. Çakışan şık doğru yanıt oluyor. Birden fazla seçenek çakıştıysa, çakışanlar eleniyor. Çakışmayanlar arasında, çakışan seçeneklerle ardışık olan varsa doğru cevap o. Yoksa büyük olan doğru seçenek çıkıyor.
Kural 3: İkinci sıralamada da çakışma yoksa seçeneklerin yerlerinin kaydırılmasına devam ediliyor. En fazla 5 kez kaydırmayla sayılar sıralanıyor. Son kaydırmaya kadar çakışma olmazsa, yeni kural devreye giriyor. Beşinci satır testin kendi sıralamasıyla aynı oluyor. O zaman doğru seçenek en küçük rakam oluyor.
Kural 4: Şifredeki genel kuralların bazı istisnaları bulunuyor. İlk çakışmada birinci satırdaki yani A seçeneğindeki sayıyla çakışan sayı aynıysa, çakışma yokmuş gibi seçenekler kaydırılmaya devam ediliyor. İlk çakışma E seçeneğindeki sayıyla aynıysa yine aynı kural işliyor ve seçenekler kaydırılarak sonraki çakışmaya bakılıyor. Çakışan seçenek doğru yanıt oluyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder