9 Nisan 2011 Cumartesi

12 Eylül paşalarından Orgeneral Saltık öldü

12 Eylül paşalarından Orgenral Saltık öldü

12 Eylül 1980 darbesinin önemli isimlerinden Orgeneral Ali Haydar Saltık, tedavi gördüğü GATA'da öldü.

88 yaşında vefat eden Saltık, bir süredir GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi'nde kalp yetmezliği nedeniyle tedavi görüyordu.

Saltık'ın cenazesinin, 11 Nisan Pazartesi günü öğle vakti Selimiye Camisi'nde düzenlenecek cenaze namazının ardından, Çengelköy Mezarlığı'nda toprağa verileceği öğrenildi.

12 EYLÜL PAŞALARINDAN

İstanbul'da, 1923 yılında doğan Saltık, 1940 yılında Kuleli Askeri Lisesi'nden, 1941 yılında Topçu Asteğmen rütbesi ile Harp Okulu'ndan mezun oldu. 1943 yılında Topçu Sınıf Okulu'nu bitiren Saltık, muhtelif birliklerde Batarya Takım Komutanlığı, Batarya Komutanlığı ve Tabiye Öğretmenliği görevlerinde bulundu. 1952 yılında girdiği Harp Akademisi'ni, 1955 yılında bitirerek kurmay oldu. 1958 yılına kadar çeşitli karargah ve birliklerde, Washington'da görev yaptı. 1966 yılında Tuğgeneral, 1970'de Tümgeneral, 1974'de Korgeneral ve 1978'de Orgeneralliğe yükseldi.

Tuğgeneral rütbesi ile CENTO Eğitim Daire Başkanlığı, 8'inci Piyade Tugay Komutanlığı, Tümgeneral rütbesi ile 3'üncü Ordu Kurmay Başkanlığı, Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığı, Genelkurmay Eğitim Daire Başkanlığı, korgeneral rütbesi ile Genelkurmay Harekat Başkanlığı, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı görevlerinde bulundu.

SALTIK EMRİYLE İŞKENCE

Orgeneral rütbesinde Genelkurmay II. Başkanlığı, Ege Ordu Komutanlığı, (Devlet Başkanlığı ve Milli Güvenlik Konseyi Genel Sekreterliği), 1'inci Ordu Komutanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutan Yardımcılığı yaptı. 6 Aralık 1983 tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atandı. 30 Ağustos 1985 tarihinde emekli oldu.

Öte yandan, Saltık'ın emriyle darbe döneminde cezaevinde ülkücüler başta olmak üzere birçok insanın işkenceden geçirildiği ileri sürülüyor.

ALEVİ - SOLCU PAŞA

Taraf yazarı Yıldıray Oğur, Ali Haydar Saltuk'a dair yazdığı köşe yazısında 12 Eylül'ün beynine dair bilinmeyenleri anlatmıştı.. Sarı Saltuk’un soyundan gelen, Dersimli, hatta bir iddiaya göre ailesinin bir kısmını 1938 Dersim katliamında kaybetmiş 1923 doğumlu Ali Haydar Saltık’ın adı da 1980 öncesinde sol çevrelerde “Alevi, solcu, anti-emperyalist paşa” olarak ünleniyor.

SOLU DABEYE İKNA EDECEK

Asker-sol ilişkileri konusunda tecrübeli bir isim olan Sarp Kuray’a göre Haydar Saltık, tıpkı 1971’de Muhsin Batur, Orhan Kabibay, Sadi Koçaş gibi seleflerin oynadığı rolü oynuyordu: Soldan görünüp darbe için solu ikna edecek, sol örgütleri kontrol edip darbeden sonra tepki gelmemesini sağlayacak paratonerlik rolü.

ÜLKE O KOMÜNİST SALTIK'A MI KALSIN

Darbenin ardından 1981’de Haydar Saltık kendisine danışman olarak 9 Mart’ın, Cumhuriyet gazetesinde yazıları çıkan hızlı solcusu, 12 Mart’ın ise radyodan darbe bildirilerini okuyan Başbakan’ın MİT’ten sorumlu yardımcısı olan Sadi Koçaş’ı atayacaktı. Darbe öncesinde Haydar Saltık’ın devrimci çevrelerle ciddi temasları olur. Adı öylesine solcuya çıkar ki Alparslan Türkeş onun ismi yüzünden darbenin sol bir darbe olduğunu düşünür. Hatta “darbenin beşibiryerdesi”nin uçaklarına bomba koyulmasını teklif eden ülkücü subaylara Türkeş “Ülke o komünist Saltık’a mı kalsın” diyerek karşı çıkacaktır.

DARBENİN SÖZCÜSÜ

Ali Haydar Saltık’ın 12 Eylül rejimi üzerindeki derin etkisi darbe sonrasında da sürer. Saltık darbenin adeta sözcüsüdür. Yurtdışı bağlantıları o koordine etmektedir. Yabancı basına yönelik bir basın toplantısında “Ecevit ve Demirel kısa sürede siyasete dönecek” diyecek kadar yetkilidir. Bu açıklaması daha sonra MGK tarafından zorlukla düzeltilir. Cuntanın Demokrasiye Geçiş Programı’nı da o açıklayacaktır.

ÜLKÜCÜ VE İSLAMCILARIN KORKULU RÜYASI

Kenan Evren’in başbakan yapmak istediği Turhan Feyzioğlu’nu veto edecek kadar etkilidir Saltık. 12 Eylül rejiminin, Anayasa ortaya çıkıncaya kadar Kemalist-sol çevrelerden destek bulmasının arkasında Saltık’ın etkisi var mıdır bilmiyoruz. Ama Saltık’ın aranan ya da tutuklanan pek çok solcuya 12 Eylül sonrasında yardım ettiğini, ülkücü ve İslamcıların ise korkulu rüyası olduğunu biliyoruz.

ÇETECİLER VE ÜLKÜCÜLERLE BAĞLANTI

1985’te, istemesine rağmen Kenan Evren ve Necdet Üruğ’un taş koyması sonucunda Kara Kuvvetleri’ndeki görev süresi uzatılmayan Saltık İsviçre’ye konsolos olarak tayin edilir. Bu kez de adı ASALA operasyonlarında çeteciler ve ülkücülerle bağlantılı olmakla geçer. 1985’te Zürih’te Alaattin Çakıcı, Abdullah Çatlı’nın da katıldığı bir toplantı düzenlediği iddialarına ise hiç cevap vermedi Saltık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder